Waarom is een snelle website van belang?

Een trage website is vervelend, komt niet betrouwbaar over en stoot potentiële bezoekers af. Daarnaast is de snelheid van een website van belang met oog op SEO (Zoekmachine optimalisatie). De laadtijd van jouw website is belangrijk voor website bezoekers én voor Google.

Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Bijna de helft van de internetgebruikers verwacht dat een pagina binnen 2 seconden laadt;
  • Een kwart van de websitebezoekers al weg klikt indien de website niet binnen 3 seconden geladen wordt?;
  • De laadtijd kan zelfs van invloed zijn op de conversieratio van jouw website. Dit blijkt uit onderzoek over de website van de Amerikaanse supermarktgigant Walmart. Zij ervaarde een stijging van de conversieratio van 2 procent bij elke seconde dat een pagina sneller laadde.

De laadtijd is dus van belang bij het aantrekken van websitebezoekers én bij conversie. De laadtijd wordt sinds 2010 al door Google gebruikt als ranking factor als het aankomt op SEO (zoekmachine optimalisatie). Vanaf 2018 werd ook de laadtijd van mobiel website pagina’s meegerekend door de introductie van de zogeheten; ‘Google Speed Update’.

De hamvraag; hoe verhoog ik mijn website snelheid?

Hieronder vind je verschillende tips om deze verbeterpunten te realiseren:

Tip 1: Server response time verkorten

Check allereerst op wat voor soort server jouw website gehost wordt. Om de server response time te verkorten is upgraden naar premium hosting of overstappen naar een dedicated server belangrijk. Vele websites draaien op één en dezelfde server en kleine hosting pakketten. Door de drukte op de server kan er vertraging optreden wat ten koste gaat van de laadtijd van jouw website.

Tip 2: Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen comprimeren zorgt ervoor dat het onnodig inladen van data verleden tijd is. Bestandsgroottes zijn vaak onnodig groot waardoor de snelheid van de website omlaag wordt getrokken. Er zijn vele tools om de afbeeldingen te comprimeren zonder deze te verlagen in kwaliteit. Het comprimeren kan zelfs oplopen tot een winst van 50%!

Tip 3: Content Delivery Network gebruiken

Eén van de mogelijkheden is het laten draaien van jouw website op Content Delivery Network. Dit zorgt ervoor dat de website draait op meerdere servers verspreid over de wereld. De locatie van een internetgebruiker wordt herkent en wordt ingeladen door een plaatselijke server. Hierdoor wordt automatisch de laadtijd verkort.

Tip 4: CSS, JavaScript, HTML minimaliseren

Door het gebruik van verschillende plugins op opensource platforms als WordPress ontstaat vaak vele overbodige code. Dit is een belangrijke veroorzaker van een trage(re) website.

Tip 5: Gzip compressie implementeren

Als aanvulling op het minimaliseren van de code, is het ook aan te raden om de bestandsgrootte te comprimeren. Gzip is software waarmee dit te realiseren is. Met deze software worden kleinere bestanden naar je browser gestuurd, waardoor de laadtijd verkort wordt. Dit is vergelijkbaar met het minimaliseren van de bestandsgrootte van je afbeeldingen.

Tip 6: Onnodige redirects weghalen

Vermijd onnodig ingestelde redirects welke de laadtijd van jouw website verlagen.

Tip 7: Browser caching implementeren

Deze methode maakt de website sneller voor terugkerende bezoekers. HTML, JavaScript of afbeeldingen worden door de browser opgeslagen in de zogenaamde cache van een websitebezoeker. Met als gevolg dat deze bestanden niet opnieuw ingeladen hoeven te worden. Dit zorgt ervoor dat de laadtijd verkort wordt.

In de knoop om de website te versnellen?

De snelheid van de website wordt vaak als één van de laatste dingen aangepakt terwijl dit één van de belangrijkste factoren is voor de websitebezoeker. Ook met oog op Google is snelheid enorm belangrijk om jouw website hoog te plaatsen in de zoekmachine. Voorkom daarom onnodig verlies van je website door met deze tips aan de slag te gaan. Kom je er niet uit of simpelweg hulp nodig?

Neem gerust contact op middels onderstaand contactformulier. Wij gaan graag voor je aan de slag met het maken van een razendsnelle website.

Wij helpen u graag verder!