De laadsnelheid van de website is één van de ranking factoren waar de zoekmachines rekening mee houden. Het is nog altijd niet zo belangrijk als de inhoud van de pagina, maar zeker iets om een kritische blik op te werpen. Wat is een goede laadtijd? En hoe houd je deze zo kort mogelijk?
Waarom is de laadtijd van je website belangrijk?
De laadtijd van desktop pagina’s is altijd al belangrijk geweest voor je positie in Google, maar sinds de ‘Speed update’ van juli 2018 wordt er ook gekeken naar de laadtijd van je mobiele pagina’s.
Daarnaast is het een belangrijke indicator voor bezoekers van je website. Je wilt zo snel en zo goed mogelijk antwoord geven op dat wat je bezoekers zoeken. Doe je dit niet? Dan zal er verder gezocht worden en verlies je de bezoeker. Mocht je nog niet overtuigd zijn van het belang van een snelle website, kijk dan eens naar de afbeelding hieronder. Daar zie je: hoe langer het duurt voordat je website geladen is, hoe meer bezoekers je verliest.
Wat is de beste laadtijd?
Zoals je in de afbeelding hierboven al hebt kunnen zien, is een laadtijd tussen de één en drie seconden het best. Wij hebben onderzocht hoe een aantal bekende Nederlandse sites scoort op snelheid.
Hoe snel is jouw website?
Om de laadtijd te meten, kun je natuurlijk zelf naar je website surfen en de seconden tellen. Gelukkig zijn er ook verschillende tools die dit voor je kunnen meten, zodat jij die paar seconden iets anders kunt doen. We zetten er vier voor je op een rij.
PageSpeed Insights
Dit is een tool van Google, die beschikbaar is via hun developers website. Maar: de tool is wel toegankelijk voor iedereen. Het fijne van Pagespeed Insight is dat de tool duidelijke aanbevelingen geeft van de punten waar je slecht op scoort. Wanneer je op de verschillende items klikt, krijg je extra uitleg wat er precies aangepast moet worden en op welke pagina’s. Standaard worden eerst je mobiele statistieken getoond. De desktop statistieken kun je in het volgende tabblad bekijken (rechts bovenin).
Pingdom Tools
In deze tool kun je de laadtijd van een website testen vanaf verschillende locaties. Hierin zie je bijvoorbeeld welke bestanden er op een pagina geladen worden, en welke een langere laadtijd hebben dan anderen. Op die manier kun je de knelpunten eruit halen.
Net als bij PageSpeed Insights krijg je bij Pingdom Tools ook een cijfer mee. Maar daarnaast geeft hij ook soort rang mee, waarbij A de beste score is. Ideaal, want zo weet je welke punten je het beste als eerste kunt verbeteren. Pingdom maakt overigens geen onderscheid tussen desktop en mobiele snelheid. Mocht je nog een extra check willen hebben voor je mobiele snelheid, test dan vooral ook even met ‘testmysite’!
Testmysite
Testmysite is een tool van Google waarmee je de mobiele snelheid van je website kan testen. Hierin zie je wat je laadtijd is inclusief het geschatte bezoekersverlies door de laadtijd. Dat kan een tikkeltje confronterend zijn, maar geeft wel duidelijk aan of er werk aan de winkel is. Daarnaast plaatst deze tool je in een branche, zodat ze kunnen bepalen hoe jouw website scoort in vergelijking met andere bedrijven in die branche. Een klein nadeel: je moet het rapport opvragen om de verbeterpunten in te zien.
Google Analytics
Wist je dat je in Google Analytics ook een overzicht kunt zien van laadtijden van jouw website? Dat kun je vinden bij Inhoud > Sitesnelheid. De laadtijden worden steekproefsgewijs gemeten, dus helaas (nog) niet van alle bezoekers. De tool is dus minder nauwkeurig, maar wanneer je grote aantallen bezoekers hebt kun je hier toch een hoop gegevens uithalen. Zo kun je zien welke pagina een hogere laadtijd heeft dan anderen en welke browser er langer over doet.
Hoe kun je de laadtijd van je website verbeteren?
Bovenstaande tools kun je gebruiken om de knelpunten van jouw website bloot te leggen. De tools geven vaak al directe adviezen, maar wij delen graag een klein – niet volledig – overzicht met tips om je laadtijd te verbeteren:
- Maak gebruik van Cache. Wanneer cache wordt ingeschakeld hoeft de bezoeker niet alle bestanden steeds opnieuw op te vragen. Voor WordPress zijn hier diverse plugins voor die dit afhandelen. Wij raden WP Super Cache aan, hier hebben wij de beste ervaringen mee.
- Gebruik PHP 7. Veel websites werken met de populaire scripttaal PHP. Een groot deel van de WordPress software is geschreven in PHP, dus zeker voor WordPress websites kan dit een flinke verbetering geven.
- Voeg CSS- & Javascript-bestanden samen. Probeer het aantal CSS- en Javascript-bestanden zo klein mogelijk te houden, zodat andere bestanden ook sneller gedownload worden.
- Schaal afbeeldingen niet op de website. Stel je hebt een afbeelding in je pagina van 1000×1000 pixels. Vervolgens verklein je die door middel van HTML naar 100×100. Dan gebeurt er iets onhandigs: de afbeelding van 1000×1000 pixels moet alsnog worden ingeladen. Onze tip: verklein je afbeelding vóór je haar online plaatst. Denk ook eens aan het comprimeren van je afbeeldingen. Een tool die wij hiervoor vaak gebruiken is Shortpixel.
- Zet geen video’s op je website. Als je gebruik wilt maken van video’s, kun je deze het best uploaden via Youtube of Vimeo. Vervolgens kun je de video embedden op je website.
- Voorkom doorverwijzingen of niet bestaande links. Wanneer er een niet (meer) bestaand item ingeladen moet worden, kost dit onnodig veel tijd. De browser gaat het bestand proberen in te laden, maakt connectie met de server en vervolgens krijgt hij het antwoord terug dat deze niet meer bestaat. Hetzelfde geldt voor 301-doorverwijzingen. Is een bestand verplaatst, link dan direct naar de juiste URL. Anders moeten er meerdere verzoeken gedaan worden door de server.
- Schoon je plugins op. Loop je lijst van plugins eens langs: staan er plugins tussen die je niet gebruikt? Weg ermee!
Er zijn natuurlijk veel meer factoren waarop de website kan worden verbeterd. Gebruik dus vooral bovenstaande tools, zodat je voor jouw website gerichte tips krijgt. Snelheid verbetering is een doorlopend proces. Zeker bij grote complexe sites is het verbeteren van je snelheid een continu proces wat je moet blijven monitoren.
Wil je hulp bij het verbeteren van de laadtijd van jouw website? We helpen je graag.
Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op.