We leven in een tijd waarin je met één prompt een kunstwerk kunt genereren. Magisch, toch? Maar wat gebeurt er als je écht iets visueels wilt maken dat klopt, dat past bij je merk, je boodschap of gewoon dat ene beeld in je hoofd? Dan blijkt: AI is geen toverstaf. Het is een tool. En zoals bij elke goede tool, komt het resultaat pas echt tot leven als je weet wat je doet.
Online kwam de trend al op: grappige blisterverpakkingen van jezelf met ernaast wat hobby spullen. Zo ontstond bij ons de vraag: “Kunnen we het nieuwe model van ChatGPT gebruiken om grappige varianten van onze collega’s te maken?” Dit liep al snel uit op iets groters. Actiefiguren, stylized renders, retro blisterverpakkingen… we gingen all-in.
Maar ja, wat krijg je dan? Een beetje een rare superheld, een figuur dat nét niet klopt of beelden die niet consistent zijn. Dat is precies waar designkennis het verschil maakt.
Het begin was gemakkelijk. Langs de verschillende collega’s om van iedereen informatie in te winnen over hun favoriete hobby’s en interesses. De prompt was zorgvuldig uitgeschreven: kleding, accessoires, achtergrond, licht en typografie. Maar zelfs met die precisie gaf elke render toch net weer een ander beeld. De jas zat anders, het licht was harder, de accessoires zijn gespiegeld of zelfs dubbel. AI kan niet zo goed multitasken, dat bleek.
Zelfs als je zegt: “Pas alleen de schoenen aan”, besluit het model ineens alles opnieuw te genereren. Met een beetje pech lijkt het eindresultaat dan ineens een stuk minder op het beeld wat je in je hoofd had.
Daarnaast kwam na een tijd het volgende probleem opzetten: de kwaliteit vermindert zodra je meerdere beelden in één prompt vraagt. Of in een lange chat blijft converseren. Alles wordt zachter en vager. Alsof de AI een beetje moe wordt of alle vorige (matige) beelden meeneemt in zijn achterhoofd.
Je kunt AI vragen om een beeld van een oude speelgoedwinkel met een actie figuur in een blisterbox. Maar weet je ook hoe zo’n shot eruitziet? Hoe het licht valt? Welke fonts passen? Zonder gevoel voor compositie, stijl en sfeer lukt het vaak niet. Daarom ga je onderdeel voor onderdeel bedenken hoe je beeld eruit moet komen te zien, zo bouw je een goede prompt. Denk aan de locatie, hoe de achtergrond eruitziet, welke sfeer en emoties het uitstraalt, hoe de compositie is, welke details opvallen en welke stijl en kleuren je in gedachten hebt. Die kennis zit niet in ChatGPT, die zit in jou.
AI is een krachtige assistent, maar zonder de hand van een designer kom je zelden tot het beeld dat je écht in je hoofd had. Designkennis zorgt voor richting, voor finesse, voor herkenbaarheid.
Dus: wil je AI-beelden maken die indruk maken? Investeer niet alleen in prompts, maar ook in mensen die weten wat ze doen met beeld. Of zoals onze actiefiguren zouden zeggen: “Superheld nodig?”